TIPS TIL BAKING OG MATLAGNING

Baking; 

Det kan  være utfordrende å bake med lavprotein eller glutenfritt mel siden bakverkene har en tendens til å bli ganske kompakte og harde. Gode tips kan finnes på sider om glutenfri bakst.

Man tilsetter gjerne fiberhusk (fåes kjøpt i de fleste dagligvarekjeder eller Allergimat) og/eller guargummi (guarkjernemel, kjøpes hos Allergimat) til melblandingen for å erstatte noe av funksjonen som glutenet har i vanlig hvetemel. Man må da huske å tilsette noe mer vann, da fiberhusk binder vann. Se på de delte oppskriftene under bakverk. Her kan man se på ca forhold mellom væske, fiberhusk og mel.

Noen ganger kan det hjelpe å tilsette noe hvetemel i bakverket, men her må man da beregne hvor mange enheter dette vil bidra med til ferdig produkt.

Mange pleier å få gode resultater med Fate mel (selges hos Allergimat), spesielt til baking av kaker/muffins.

Andre tips til baking er Toros sjokoladekake langpanne melmix, som er glutenfri. Den gir 3,3 gram protein/100 gram ferdig kake (ca 1,2 gram protein for et lite stykke på 30 gram). Egner seg også til å lage sjokolademuffins.

 

Koking av lavprotein pasta og ris

Både lavprotein pasta og ris kan ha en tendens til å klumpe seg når de kokes, så det kan være lurt å røre litt rundt i pastaen/risen i løpet av koketiden. Tilsett også litt olje i vannet for å hindre at det klumper seg.