Country gravy (god tradisjonell brun saus)

Inneholder ca. 80 mg phe

Ingredienser:

1 liten gulrot
1 stilk stangselleri
1 liten løk
60 g smør
3 ss maisenna
420 g tillaget kjøttbuljong (1 terning i 420 g vann, 40 mg phe)
450 g tillaget grønnsaksbuljong (1 terning i 450 g vann, 27 mg phe)
2 laubærblad
½ ts timian
5 hele pepperkorn
pepper
1-2 dråper sukkerkulør

Fremgangsmåte:

– Kjør grønnsakene i foodrocessor slik at du får små biter (de skal siles av, bare for å gi smak).
– Varm smør i en stekepanne på medium-høy varme. Når smøret slutter å skumme, tilsettes grønnsakene.
– Rør godt under steking og stek til de er brunet, ca. 6-8 minutter. Slå ned varmen hvis det brunes for mye.
– Sett varmen ned til medium og rør inn maisenna melet. Rør godt i 5 minutter.
– Tilsett væsken gradvis mens du pisker jevnt med visp. Kok opp og sett ned til det småkoker. Tilsett kryddene og la småputre i 15-18 minutter.
– Sil sausen gjennom en fin sil (gjerne melsikt). Press grønnsakene for å få ut så mye saus som mulig. Smak til med pepper og tilsett litt sukkerkulør for farge.