Halloweensuppe

Dette er en stor porsjon om kan deles ned, eller man kan lage alt og fryse ned. Med disse mengdeforholdene får man 0.30 mg phe/gram eller 83g =1 enh. Vi antar som regel at 5% av væsken koker bort i supper når vi beregner phe innholdet.

Ingredienser:

3500 g vann (3,5 l)
825 g potet
58 g persillerot (1 stk)
136 g pastinakk (2 stk.)
530 g gulrot
429 g sellerirot
431 g søtpotet
293 g purre
60 g Maggi grønnsaksbuljong
20 g Maggi kjøttbuljong
195 g creme fraiche
0.25 g safran (kan byttes ut med gurkemeie, men safran gir god smak som ikke gurkemeien gir)
Smaksettes med salt og hvit pepper

Fremgangsmåte:

Grønnsakene kuttes i terninger på ca. 1×1 cm. Kok opp vann med buljongterninger. Grønnsakene has i etterhvert som de blir ferdige. Tilsett safran når alt koker og la koke på middels varme under lokk i 15 minutter (til grønnsakene er godt møre). Ta kjelen av og bruk stavmikser for å få en god, kremet konsistens. Tilsett creme fraiche og rør om mens suppen får et rask oppkok. Smak til med salt og pepper Serveres med ferske rundstykker og gjerne litt tørket chili i for dem som liker det. Gir en fyldig og mettende suppe.