REGNEREGLER
Proteininnhold i matvarer oppgis vanligvis under næringsinnhold som gram protein/100 gram matvare.
Man regner at proteiner i de fleste typer mat inneholder 5% fenylalanin (Phe). Det vil si at 100 gram protein inneholder 5 gram fenylalanin.
25 mg (0.025 gram) fenylalanin er definert som 1 enhet Phe.
For noen matvaretyper regner man at de inneholder mindre fenylalanin (Phe) per 100 gram;
- Frukt, bær og de fleste grønnsaker inneholder 3% fenylalanin (Phe). Det vil si at 100 gram protein inneholder 3 gram fenylalanin.
- Grønnsaker som erter mais, bønner, spinat, grønnkål eller blandinger der disse inngår regner man at inneholder 4% fenylalanin (Phe).
For å regne ut fenylalanininnholdet og antall enheter i en matvare kan man bruke “prosentreglene”;
Man leser da av proteininnholdet i matvaren (under næringsinnhold) oppgitt i “gram protein/100 gram”. F.eks: Prim; 6.7 g/100 gram
For matvarer med 5% fenylalanin (de fleste matvarer);
Del tallet 50 på proteininnholdet: Du vil da få antall gram av varen som utgjør 1 enhet.
Regneeksempel:
For Prim blir da dette: 50/6.7 = 7.5 gram prim utgjør 1 enhet fenylalanin (Phe).
For matvarer med 4% fenylalanin bruker man tallet 63 istedenfor 50.
Regneeksempel:
Mais inneholder 2.5 gram protein/100 g.
Vi regner da ut mengde vare som utgjør en enhet; 63/(2.5 g/100 g) = 25 gram mais utgjør en enhet.
For matvarer med 3% fenylalanin bruker man tallet 83 istedenfor 50.
Regneeksempel:
Gulrot inneholder 0.7 gram protein/100 g (fra www.matvaretabellen.no).
Vi regner da ut antall vare som utgjør en enhet; 83/0.7 = 119 gram gulrot utgjør en enhet.
Er man usikker på om matvaren er i 5%, 4% eller 3%-kategorien, så velger man alltid å bruke 5%-regelen