Veggie meat

(hvis kun burgere ca. 40 stk):

Ingredienser:
500 g søtpotet
300 g fersk sjampinjong (gjerne både hvit og brun (aroma))
200 g løk
100 g bacon fett (dryppet av fra et stort stykke bacon som stekes godt. Bruk gjerne et fint kjøkkenhåndkle eller fin sil for å fange opp alle biter, da er fettet som brukes fritt for phe. Kan også erstattes delvis med smult, men baconfettet gir noe av den gode smaken)
200 g Semper mel (opprinnelig oppskrift Loprofin baking mix)
160 g strøbrød (lages veldig enkelt ved å kjøre Taranis toasts i blender, ellers kan også daggammelt brød brukes)
Noen dråper sukkerkulør
Rapsolje til steking


Fremgangsmåte:
Riv søtpotet (enten for hånd eller med foodprocessor)
Kjør sopp og løk i foodprocessor
Ha baconfett og evn. smult i en stor stekepanne. Det lønner seg å steke hele porsjonen i to omganger, for å unngå at det koker i stedet. Og ja, det er endel fett i denne oppskriften, men er det ikke jul da?
Ha i grønnsakene og stek over medium-høy varme i 7-9 minutter, eller til grønnsakene er møre. Rør ofte.
Krydre med salt og pepper og krydder som paprika og muskatnøtt.
Ta pannen av varmen og rør inn melet.
La farsen avkjøles noe og ha det over i en stor bolle. Tilsett strøbrød. Tips: Ikke tilsett alt strøbrødet på en gang, sjekk at konsistensen ikke blir for tørr. Det skal være lett å forme burgere og ”kjøttbullar”.

”Kjøttbullar”: Form små boller med 10 g farse til hver.
3 boller = 25 g phe/1 enh.

Burgere: Form flate kaker ca. 7-8 cm i diameter av 30 g farse.(ganske tynne kaker, blir veldig gode).
1 burger = 25 mg phe/1 enh.

Varm olje i stekepanne og stek boller og burgere på medium-høy varme i 5-6 minutter. Bollene kan trenge litt lengre tid enn burgerene.
Avkjøles på rist og pakkes i plastbokser med bakepapir mellom lagene for å kunne ta ut ønsket antall av gangen. Kan være lurt å lage noen dager før jul, så det ikke blir altfor mye som skal ordnes selve julaften.